3Ο Ιανουαρίου η σχολική κοινότητα τιμά και γιορτάζει του προστάτες της.


   Σήμερα η Εκκλησία και η εκπαιδευτική κοινότητα εορτάζουν   τους τρεις Μεγάλους Ιεράρχες, τον Βασίλειο τον Μέγα, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τον Γρηγόριο το Ναζιανζηνό ή Θεολόγο. Οι Τρεις Ιεράρχες, Τρεις Άγιοι Πατέρες, Φωστήρες, που εκτός από τη χάρη της αγιοσύνης τους, ξεχώρισαν και για τις επιστημονικές τους γνώσεις, τη σοφία τους, την παιδαγωγική και κοινωνική τους προσφορά. Υπήρξαν άνθρωποι με ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες που τόνιζαν κατ’ επανάληψη στα κείμενά τους την αξία της αρχαίας ελληνικής παιδείας.

     Οι Τρεις Ιεράρχες υπήρξαν πανεπιστήμονες με την κυριολεκτική σημασία του όρου. Διακρίνονταν για τη θεολογική, αλλά και την ευρύτερη επιστημονική τους συγκρότηση, τη ριζοσπαστική κοινωνική τους παρουσία, το ελεύθερο πνεύμα και την κριτική στάση τους απέναντι σε κάθε μορφής εξουσία. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι την επιστημονική τους κατάρτιση δεν τη χρησιμοποίησαν για ατομική προβολή, αλλά για να προσφέρουν στο συνάνθρωπο. Ανέπτυξαν πλούσιο διδακτικό έργο, σε εποχές δύσκολες, που κυριαρχούσαν η αμάθεια οι προλήψεις και οι προκαταλήψεις, ο σκοταδισμός και η θρησκευτική μισαλλοδοξία, ώστε οτιδήποτε καινοτόμο ή διαφορετικό αντιμετωπιζόταν με καχυποψία και διωκόταν σθεναρά. Παρόλα αυτά, τα εμπόδια και οι διώξεις που υπέστησαν δεν τους λύγισαν και δεν τους απομάκρυναν από το μορφωτικό και το φιλανθρωπικό τους έργο, αντίθετα κατάφεραν να συζεύξουν το χριστιανικό πνεύμα με το αρχαίο ελληνικό, θεμελιώνοντας την Ορθοδοξία και προάγοντας τα Ελληνικά Γράμματα. Υπήρξαν πραγματικοί Δάσκαλοι, που δεν μετέδιδαν απλώς στείρες γνώσεις, αλλά αυτό που έκαναν το έκαναν με μεράκι, αφοσίωση και πραγματική αγάπη για τον συνάνθρωπο. Η παιδεία δεν είναι “ξηρή πολυμάθεια”, αλλά κατά τον Βασίλειο, «ανατροφή μετ’ ευλαβείας και μετάληψις αγιότητος».

   Στη σημερινή εποχή της κυριαρχίας των τεχνολογικών μέσων και της προβολής καταναλωτικών προτύπων, οι Τρεις Ιεράρχες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πρότυπο για τους/τις μαθητές/τριες, του ολοκληρωμένου και πραγματικά μορφωμένου ανθρώπου με υψηλές αξίες και ιδανικά, που χρησιμοποιεί τη γνώση όχι μόνο για την προσωπική του  εξέλιξή αλλά και την  εξέλιξη της κοινωνίας και δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη του, την φιλανθρωπία του και την προσφορά  του στους άλλους.

      Το σχολείο μας τις 2 πρώτες διδακτικές ώρες τίμησε τους Άγιους Πατέρες με εκκλησιασμό  των μαθητών/τριών στον Ιερό Ναό Παναγίας Θεοτόκου. 

 Χρόνια πολλά στην εκπαιδευτική κοινότητα με την ευχή οι Άγιοι αυτοί Πατέρες να φωτίζουν και να καθοδηγούν το έργο όλων μας.

 

Επισκέπτες

1